Hasznos tudnivalók
Címlap Beltéri munkák Beltéri munkák Ecsetek, festőpárnák és hengerek - Kiválasztásuk, használatuk és tisztításuk

Ecsetek, festőpárnák és hengerek - Kiválasztásuk, használatuk és tisztításuk

Az ecsetek különböző felületek festésére szolgálnak. A festőpárna és a festőhen­ger megkönnyítik a nagyobb felületek befe­dését.

Ecsetek A legjobbak mindmáig a kínai disz­nószőr ecsetek. Az olcsóbbak készülhetnek kevert szőrből vagy műszőrből.

A jó munkához jó ecsetre van szükség. A jobb, drágább ecsetek sűrűbb szálúak, és több szőrszál több festéket tud felvenni. A legtöbb új ecset szőre hullik egy kicsit, de az olcsó ecsetek rosszul odaerősített szőr­szálai csomókban jönnek ki. Vásárlás előtt ezt vizsgálja meg, és ilyet semmiképpen ne vegyen.

Festésre általában a 13, 25, 50 és 75 mm széles ecsetet használja. Az ecset szélessé­ge legyen arányban a felület nagyságával. Hasznos ecsetfajták:

Falfestő ecset A falfestő ecset 100 vagy 125 mm széles, a belső falak és a mennyezet fes­tésére alkalmas.

Ferde szőrű ecset A 19 mm széles ecset szőrét ferdére vágják, hogy szépen lehessen vele festeni a széleket, például az üveg mel­letti ablakkeretet.

Ragasztóecset Legalább 100 mm széles, falburkolatok felragasztásához használható.

Tapétázóecset Kb. 250 mm vagy ennél szé­lesebb, a tapéta falra simításánál alkalmaz­ható.

Vakolatfestő ecset Legalább 125 mm szé­les, külső festéshez és emulzió felhordására használható.

Ecset favédelemre Ezt a durva szőrű, leg­alább 125 mm széles ecsetet kizárólag fa­védő anyagokhoz (innen a neve is) hasz­nálja.

Az ecset használata Legjobb egy füles edénybe öntött - előzőleg összekevert - fes­tékkel dolgozni, így ha valamilyen piszok ke­rül az ecsetre, nem az egész doboz festék lesz szennyezett. Az ecsetet csak körülbelül az ecsetszőr egyharmadáig mártsa bele a festékbe, és a felesleget törölje le az edény szélén.

Először hosszában kenje le festékkel a fe­lületet, aztán széliében, majd ismét hosszá-

bán. Nagy felület esetén tartsa nedvesen a már lefestett részek széleit. Ne menjen rá új­ra olyan felületre, amely már szárad.

Amikor normál magasfényű festéket hasz­nál, vékonyán kenje fel, hogy elkerülje a fes­ték csepegését és folyását; inkább több vé­kony réteget vigyen fel, mint egy vastagot. Ha egyrétegű cseppmentes festéket hasz­nál, jól mártsa be az ecsetet, és vízszintes ecsetvonásokkal vigyen fel egy vastag réte­get, így nem fog több festéket használni a kelleténél.

Az ecsetek tisztítása Ha csak 1-2 órára hagyja abba a munkát, nem kell az ecsetet le­tisztítani - mártsa bele jól a festékbe és csa­varja be alufóliába.

Az ecsetet festékesen lehet hagyni éjsza­kára, ha a szőrét vízbe mártja, hogy a levegő ne érje. Akassza fel az ecsetet egy befőttes-üvegbe egy merev drót segítségével, amit át-fűz az ecset nyelén, majd keresztbefekteti az üveg száján. A szőr ne érintkezzen az üveg aljával, mert meghajlik. Soha ne áztassa be vízbe az ecsetet hosszú ideig, mert a foglalat megrozsdásodik és a szőrszálak megduzzad­nak.

A munka befejeztével törölje bele újságpa­pírba a felesleges festéket, majd mártsa bele a szőrt alkoholba vagy egyéb alkalmas ecset­tisztító folyadékba. A cellulóz alapú vagy más speciális festékhez használt ecsetet mindig az előírt hígítóval tisztítsa; ehhez nézze meg a festék dobozán lévő utasításokat.

Az alkoholt vagy más hígítót meleg szap­panos vízzel mossa le, majd öblítse le az ecsetet hideg vízben. Ha emulziós festéket használt, egyszerűen mossa le az ecsetet meleg szappanos vízzel, majd öblítse le.

Az ecset tisztítása után jól rázza le róla a vizet, és hogy ne veszítse el a formáját, fogja lazán körbe a szőr végét műanyag sza­laggal, majd tegye tiszta, meleg helyre szá­radni.

Festőpárnák A festőpárna egy nyélre erősí­tett habszivacs tömbből áll, amelyre vékony moher réteget ragasztanak. Sima felületeken gyorsan és piszokmentesen dolgozhat vele, de használható bizonyos mintás falburkola­tokhoz is. Nem alkalmas azonban durva felü­letek festésére, és nem jó kültéri felületekhez sem.

A festőpárnát legjobb vízalapú festékhez, például emulziós festékhez használni, ami könnyen letisztítható. Olajfesték esetén a hí­gító kioldhatja a moher és a habszivacs köz­ti ragasztóréteget.

Különböző méretű festőpárnák léteznek, 25 mm-től 180 mm-ig.

ecsete  festoparnak hengrek

 

 

 

 

 

 

 


Festőpárnák használata és tisztítása La­pos festékestálból dolgozzon. Csak annyira mártsa bele a párnát, hogy a moher fes-tékes legyen. Ha mélyre mártja, csepeghet róla a festék. Minden irányban fessen úgy, hogy a festéksávok összeérjenek.

A párna lapos részével finoman simítsa végig a felületet. Ne nyomja rá túlságosan, mert kipréseli a festéket a habszivacsból. A megfelelő eredmény eléréséhez két-három festékréteg szükséges.

A munka befejeztével törölje bele a feles­leges festéket újságpapírba, és öblítse le ala­posan a festőpárnát. Hagyja megszáradni, majd műanyag zacskóban tárolja, hogy ne le­gyen poros.

Festőhengerek A hengerek többsége 180 mm széles, és nyéllel van ellátva, vagy a nyélbe cserélhetően szerelhető. Különlege­sen kiképzett hengerek is kaphatók, amelyek­kel a nehezen hozzáférhető helyeket, példá­ul a csövek és a radiátorok mögötti falrészt is kifestheti. Három fő hengertípus létezik: mű-moher, habszivacs és teddy.

Műmoher henger Nagyon finom, kemény szőrű henger, ami csak sima felületekhez használható, érdeshez nem. Magasfényű fes­ték használata után nehéz tisztítani (l. fent). Ha szükséges, érdemesebb alkohollal próbál­kozni, mint hígítóval.

Habszivacs henger Megfelelően bevonja a sima és az enyhén rücskös felületeket, de jobban szétfröcsköli a festéket és durvább külső munkákra nem alkalmas. Mintás hab-szivacs hengerek is kaphatók, amelyek fes­téskor mintázatokat hagynak a falon.

A habszivacs hengereket vízalapú festé­kekhez használja, mivel a hígítók egy része tönkreteszi őket. Ha magasfényű festéket használ, alkohollal tisztítsa meg a hengert.

Teddy henger Ez a népszerű hengerfajta kapható rövid szőrrel a sima felületekhez és közepes, illetve hosszú szőrrel külső mun­kákhoz. Legjobb, ha vízalapú festékekkel használja őket. A magasfényű festékek lemo­sása nehéz.

Henger használata és tisztítása Használjon hengertálat, amit egyharmadig töltsön meg festékkel. Mártsa a hengert a festékbe és for­gassa meg a tálban, hogy mindenhol festékes legyen. Ne szedjen fel túl sok festéket, mert csepegni fog.

Két-három vékony réteget vigyen fel, min­den irányban szétkenve a festéket, de egy fő irányban fejezze be. A sarkoknál használjon kisméretű ecsetet.

A munka végeztével azonnal tisztítsa meg a hengert. Görgesse végig egy újságpapíron, hogy a felesleges festék lejöjjön (ne menjen végig kétszer ugyanott, mert akkor csak újra felszedi a festéket). Ha leszerelhető, vegye le a hengert és mossa ki alaposan.

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény