Hasznos tudnivalók
Címlap Konyhai dolgok Konyhai dolgok Kenyérsütés - Friss, ropogós cipó készítése

Kenyérsütés - Friss, ropogós cipó készítése

Az eredményes otthoni kenyérsütés nem csupán a helyesen megválasztott mennyisé­geken, a megfelelő alapanyagokon, hanem a rendkívül gondos előkészítésen és az alapos dagasztáson is múlik.

 

Kenyérsütéshez a legtöbb fajta búzaliszt használható, de legjobb a „kemény" liszt, amely a malomipari termékek boltjaiban és a nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható. Ennek nagyobb a sikértartalma, és kifejezet­ten kenyérsütésre őrlik, így a kenyér könnyebb és lazább állagú lesz.

Fehér kenyér Hozzávalók négy cipó sütésé­hez: 1,5 kg kemény búzaliszt, 3-4 csapott ká­véskanál só, 2,5 dkg disznózsír, 1,5 dkg élesztő, 8,5 dl meleg víz, amelyből kb. 3 dl az élesztő felfuttatásához szükséges.

Nagy tálban keverje el a lisztet és a sót. Ha könnyen eldolgozható élesztőt használ, adja hozzá a liszthez. A sót gondosan mérje ki - ha túl sokat tesz bele, a kenyér nehéz vagy darabos állagú lesz. A disznózsírt mor­zsolja el a liszttel.

Ha táblás élesztőt használ, egy teáskanál cukrot oldjon fel kb. 3 dl meleg vízben, majd szétmorzsolva szórja bele az élesztőt. Kever­je el, és kb. 15 percig hagyja állni, amíg az élesztő felfut, majd a liszt közepén kialakított mélyedésbe öntse bele és a maradék vízzel együtt kézzel dolgozza jól össze.

Ezt mindaddig folytassa, amíg a tészta el nem válik az edény oldalától. Ezt követően lisztezett deszkára borítsa ki, és legalább 10 percig dagassza.

A dagasztástól kiválik a siker, és ettől kezd kelni a tészta. Formáljon cipót a tésztából, majd hajtsa kettőbe. Tenyerével nyomja le-és előrefelé, majd negyed fordulattal forgas­sa el a tésztát, és dagassza mindaddig, amíg nem ragad a deszkához, és kemény, rugal­mas tésztát kap. Ha nem biztos benne, hogy elég ideig dagasztotta-e, gondoljon arra, hogy még mindig jobb, ha tovább dagasztja, mint ha túl rövid ideig.

Dagasztás után formáljon belőle cipót, ta­karja le, és nem túl meleg helyen hagyja las­san kelni, amíg duplájára nem nő. Átlagos szobahőmérsékleten kb. 2 óráig, hűvös szo­bában vagy kamrában 6 óráig, hűtőszekrény­ben pedig 24 óráig.

A megkelt tésztából formáljon négy egyfor­ma cipót, és még 2-3 percig dagassza. A ci­pókat egyenként fektesse kizsírozott tortafor­mákba, késsel kissé vágja be a tészta tetejét, és kenje meg sós vízzel. A tortaformákat takarja le, és tegye őket meleg helyre, amíg a tészta a formák tetejéig nem fut fel.

Mielőtt sütőbe tenné, ismét kenje meg a tésztát sós vízzel, majd helyezze a formákat egy tepsire.

Előmelegített sütő középső rácsán 230 °C-ra - gázsütő 8-as fokozatán - süsse a cipó­kat kb. 30 percig, vagy amíg a héja sötét arany barnára nem sül. Ha igazán ropogós kenyeret akar, vegye ki a cipókat a formák­ból, és süsse őket még 5-10 percig. A kenye­ret a rácson hagyja kihűlni.

Korpás lisztből készült kenyér sütése Az eljárás alapvetően ugyanaz, mint a fehér ke­nyér esetében, de kemény liszt helyett hasz­náljon korpás lisztet, a liszthez és a sóhoz pe­dig adjon egy csapott evőkanálnyi porcukrot.

kenyer teszta dagasztasa

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény