Hasznos tudnivalók
Címlap Kültéri munkák kültéri munkák Betonozás - Járda, kocsifelhajtó készítése, javítása

Betonozás - Járda, kocsifelhajtó készítése, javítása

A beton cement, homok és kavics vagy kőzúza-lék meghatározott arányú vizes keveréke. A kö­zönséges portlandcement színe szürke, de más színben és fehérben is kapható. A cement le­gyen száraz, finoman porrá őrölt. Legjobb, ha frissen vásárolja minden betonozáshoz.

 

Betonozáshoz az erősebb, 500-as cemen­tet használja, a gyengébbet jobb csak ha­barcshoz használni. A cementhez használt kőzúzalék lehet folyami sóder vagy zúzott ka­vics, szemcsemérete a munka jellegétől függ. Ennek függvénye az összetétel aránya is.

jarda es kocsifelhajto kesziteseElőre elkészített keverékek Papírzsákban árusítják, csak vizet kell hozzákeverni: kisebb munkákhoz ideális, csak persze drágább.

Saját keverés Az alkotórészek ömlesztve vagy zsákokban, építőanyag-telepeken kap­hatók. A kézi (lapátolós) keverés kemény munka: fontolja meg, érdemes-e keverőgépet bérelni.

Keverékek

A kertben előforduló munkákhoz általában a három alapkeveréket használhatja:

A" keverék Általános célú keverék - ga­rázspadló, kocsifelhajtó stb. céljára: 1 rész cement, 2,5 rész homok, 5 rész kőzúzalék.

B" keverék Erősebb igénybevételhez - ker­ti járda, vízmedence, lépcső készítéséhez: 1 rész cement, 2 rész homok, 4 rész kőzúzalék.

C" keverék Kővel kirakott utak habarcs, illetve beton ágyazatához: 1 rész cement, 3 rész homok.

A beton keveréséhez mindig a lehető legke­vesebb vizet használja: így a beton erősebb, a munka egyszerűbb, tisztább lesz.

A mennyiségek kiszámítása A mennyisé­gek kiszámításához vegye igénybe az 1. sz. táblázatot. A függőleges oszlopban láthatja a beterítendő felületet, a felső vízszintesben az igényelt rétegvastagságot, az alsóban, köb­méterben, a szükséges térfogatot.

Ha kiszámította, mennyi betonra lesz szük­sége, a 2. sz. táblázat megmondja, mennyit vásároljon a háromféle keverék esetén az egyes összetevőkből. Rendeléskor érdemes valamivel többet számolni.

Járda és kocsifelhajtó készítése

A kétféle művelet előkészületei hasonlóak, ám a nagyobb súlyt viselő kocsifelhajtót masszívabban alapozza meg.

Tisztítsa meg a terepet fűtől, feltalajtól. A széleket zsineggel-cövekkel, a kanyarsze­gélyeket a kerti öntözőcsővel jelölje ki.

Járda Ásson ki legalább 7-8 cm mély medret. A lazább talajrészeket jól ledöngölt sóderrel vagy kőzúzalékkal töltse ki.

Kocsifelhajtó Ásson ki legalább 15-20 cm mély medret, terítsen az aljára 7-8 cm vastag kavicságyat. Döngölje le alaposan.

Készítsen zsaluzatot deszkából. Kívül le­vert cövekkel támogassa meg a deszkákat, s úgy állítsa be őket, hogy a terület enyhén lejtsen. Fontos, hogy ha fal mellett betonoz, a jár­da vagy a kocsifelhajtó a faltól kifelé lejtsen.

Az utat háromméterenként keresztbe he­lyezett keményfa deszkával ossza rekeszek­re, hogy a beton tágulni tudjon.

Ha a talaj vagy a kőzúzalék ágy nagyon száraz, locsolja meg az első betonréteg leterítése előtt. Töltse meg az egyik szélső re­keszt, méghozzá magasabbra, mint a zsalu­deszkák szintje, majd fektessen szintezőlécet a deszkákra, és előre-hátra mozgatva távolít­sa el a felesleget. Nem árt, ha kissé durvára hagyja a felületét, így esős, jeges időben nem lesz annyira csúszós.

Meggyengül a beton, ha túl gyorsan szá­rad ki. Meleg időben terítse le nedves zsákok­kal vagy nedves nejlonnal, és legalább három napig tartsa így. Fagyveszély esetén a nej­lonra terítsen egy réteg földet, vagy tegyen rá 6-8 cm vastagon szalmát. (A legjobb azon­ban, ha nem ilyenkor kezd betonozni.)

Töltse fel egymás után a rekeszeket, és tá­volítsa el a keresztzsalukat, amint kissé kötni kezd a beton. Az oldalzsalut csak egy-két nap múltán bontsa el, vigyázva, hogy a betonpe­rem épen maradjon.

Kerítés Kerítésoszlopok betonozásához használjon speciális, előre gyártott, gyorsan kötő cementet. A keveréket száraz állapotban szórja az előkészített gödörbe, majd öntsön rá vizet. A beton kb. 5 perc alatt megköt.

Javítás és foldozás Tisztítsa meg alapo­san a felfagyások, repedések környékét, s amennyiben lehetséges, szedje le a legfelső réteget. A hiányok kitöltésére készítsen „C" tí­pusú keveréket, s a keverék vizéhez adagol­jon megfelelő mennyiségű PVA ragasztót. Ez nagyban megnöveli a régi és az új beton egymáshoz tapadását.

Közvetlenül a „C" beton felhordása előtt a javítandó felületre adagoljon egy rész PVA ragasztóból és három rész vízből álló keveré­ket. Erre tegye rá a betonréteget, majd simít­sa el és hozza szintbe.

 

jarda es kocsifelhajto keszitese

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Reader's D.: Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire

 
YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin
Internet.wyw.huIngyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonokItems.hu LinkgyűjteményItems.hu LinkgyűjteményKatalógusHun-Web LinkekLinkBank Linkkatalógus LinkgyűjteményLinkajánlóHobbi, szabadidő linkekBelföldi és külföldi szállás és apartmanLinkgyár linkkatalógus Linkelő linkgyűjteményLinkgyüjtemény