Háziegér-tartás – Etetése és gondozása

Az egérből könnyen gondozható és szeretet­re méltó házi kedvenc nevelhető. Amint meg­szokta gazdáját, fürgén iszkol fel a karján, és odakucorog a vállgödrébe.

 

Válasszon ki egy egérpárt a kisállat-keres­kedésben. A hím és a nőstény együttéléséből évente akár 20 alom is születhet, átlagosan 6-12 kölyökkel. Ha viszont nem híve a sza­porulatnak, ajánlatosabb két nőstényt vásá­rolnia, a két hím ugyanis csak marakodna egymással.

 

Ha mégis egy egérpár mellett dönt, mielőtt a-kicsik megszületnének, távolítsa el a hímet, és mindaddig tartsa külön, amíg az utódokat a nőstény nem választja el.

 

Egértartásra legalkalmasabb a rácsos fémketrec, a faládát ugyanis rövid idő alatt ki­rágják.

 

Napi táplálékszükségletük alig egy kávés-kanálnyi; többnyire kenyérdarabok, kanárikö­les, zabpehely, zöldségfélék és friss gyü­mölcs, ínyencségként olykor megörvendez­tetheti őket kevés reszelt sajttal. A száraz ke­nyeret tejbe vagy vízbe áztatva adja nekik. Az itatóban levő vizet hetente kétszer cserélje.

 

Az egerek rendszerint ugyanarra a helyre vizeinek és székelnek, ezért jó ötlet, ha ide homokkal vagy macskaalommal kibélelt, el­dobható alumíniumtálkát tesz. A tálkát más-naponta tisztítsa.

 

 

Körültekintő gondozás esetén a fehér, fe­kete, barna vagy foltos bundájú egér körülbe­lül három legyen egy helyen
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük