Házinyúl – A nyúl elhelyezése, etetése és gondozása

Ne tartson felnőtt nyulakat közös ketrecben, kü­lönösen ha azonos neműek, mert csaknem biz­tosan összeverekednek. A nőstény nyulat csak párosodás idejére engedje össze a bakkal.

 

Nyulat általában a legjobb ketrecben tarta­ni a házon kívül, védett helyen vagy jól szel­lőző fészerben, melléképületben. Ne tartson nyulat garázsban, ahol a kipufogógáz elpusz­títhatja, illetve melegházban, üvegházban vagy a lakásban, ahol az állatnak túl nagy a meleg.

 

Ideális esetben a ketrechez mozgatható karám is tartozik, amelyben a nyulat kiteheti mozogni a fűre mindennap, ha jó az idő. Ha a karám nem teljesen biztonságos, fél szem­mel figyelje a nyulat, nehogy megszökjön, vagy kutyák, macskák áldozatául essen.

A ketrec

 • A ketrecnek elég tágasnak kell len­nie ahhoz, hogy a nyúl kinyújtózhasson és fel­ülhessen, azaz nem lehet kevesebb, mint 90 cm hosszú, 60 cm széles és 45 cm magas. Elég magasan legyen a talajtól, hogy védje a nyulat a nedvességtől és a fagytól. A kát­ránypapírral borított tetőnek kb. 5 cm-nyit kell lejteni hátrafelé, és mindenhol túl kell nyúlnia a ketrecen, elöl legalább 7-8 cm-rel.

 

 • Alvó- és fészkelőhelynek a ketrecből kb. egyharmadnyi, tömör ajtóval felszerelt részt válasszon le. A ketrec többi részéhez bizto­sítson sűrű dróthálóval borított külön ajtót. Mindkét ajtót szilárdan rögzítse. Vigyázzon, hogy a ketrecen belül semmi se okozhasson sérülést a nyúlnak. A dróthálót lécek és az aj­tókeret közé erősítse.

 

 • A ketrec 50×25 mm-es puhafa lécekből ál­ló keretének belső felére erősítsen 13 mm vastag furnérlemezt, hogy a nyúl ne tudja könnyen szétrágni a farészeket. Előzetesen valamennyi faelemet állatok számára nem mérgező favédő szerrel kezelje le. Ha a ket­rec alja enyhén lejt hátrafelé, akkor a hátsó lemez végébe vájt kb. 6 mm széles elvezető csatorna segítségével a takarítás nagy részé­től megkímélheti magát.

 

Etetés

 • Etesse a nyulat naponta kétszer, min­dig ugyanabban az időpontban. Figyelje meg, hogy félóra alatt mennyit eszik, és legköze­lebb ugyanannyit adjon neki. Helyezze az ételt nehéz cseréptálba.

 

 • Adjon mindennap bőséges friss szénát, valamint füvet, káposztát, kelbimbót, salátát (mértékkel), sárgarépát, fehérrépát vagy re­tek zöldjét. Ne etesse a nyulat burgonya zöld­jével, rebarbarával vagy lóbab szárával. Vi­szont adhat neki paszternákot vagy karóré­pát. Megfelelő gyomnövény a gyermekláncfű (mértékkel), a lóhere, a tyúkhúr, a pásztortás­ka, az aggófű és a martilapu, de ne adjon százszorszépet vagy boglárkát. Ellenőrizze, hogy a kertből vagy a sövényből származó bármely növényt nem permetezték-e rovarölő szerrel az előző hetekben.

 

 • Soha ne etesse a nyulat lekaszált fűvel, ki­véve ha a fű nagyon friss vagy megfelelően szárított. Különösen akkor ne, ha a fű halom­ban állt és már kezd befulladni.

 

 • Sok nyúl szereti az ételmaradékot is, pél­dául a pirítós kenyeret, a hideg zabkását, az alma- vagy burgonyahéjat.

 

 • Állatkereskedésekben kapható • tápanyag­ban gazdag kifejezetten nyúleledel, de a nyu­lak általában más táplálékot is kedvelnek. Friss vízre is szükségük van.

 

 • Ne aggódjon, ha látja, hogy a nyúl saját ürülékét is fogyasztja. Ez az emésztési folya­mat normális része.

 

A ketrec tisztítása

 • Bélelje ki a ketrec alját több réteg újságpapírral. Szórjon rá szalmát, fűrészport vagy faforgácsot, csak az etető­edények helyét hagyja szabadon. Cserélje az almot hetente egyszer vagy kétszer, de gyak­rabban, ha kicsinyek születtek.

 

A házi kedvenc kézbe fogása

 • Ha fel akarja emelni a nyulat, tegye az egyik kezét a hasa alá, a másikkal pedig gyorsan támassza meg a súlyát a fara alatt. Szorítsa a mellkasához, miközben fogja a fejét és a fülét. Fogja kézbe a nyulat lassú, nyugodt és óvatos mozdulatok­kal. A váratlan vagy hirtelen mozdulatok és a zajok megriasztják a nyulat, és ilyenkor nehéz visszanyerni a bizalmát. Soha ne emelje fel a nyulat a fülénél fogva, mert ez részint kegyet­lenség, részint pedig szükségtelen.

 

Kisnyulak

 • A nőstény nyúl a párosodás után kb. 31 nappal hozza világra kicsinyeit. Gon­doskodjon róla, hogy nagyjából egy héttel korábban már legyen elegendő szénája és szal­mája a fészekrakáshoz. A nőstény maga ké­szíti a fészket, és a saját melléről letépett sző­rével béleli ki. A kicsinyek vakon és csupa­szon születnek, és két-három hétig nem hagyják el a fészket. Ne nyúljon a fészekhez. Az almot általában szőr fedi, amely szemmel láthatóan emelkedik és süllyed, ahogy a kicsi­nyek lélegeznek. Gondoskodjon arról, hogy a nőstény nyúlnak elég élelme és vize legyen, amíg szoptat. A kisnyulakat ne válassza el az anyjuktól hathetes koruk előtt. Ne hagyja, hogy a kicsinyek túl sok nedves füvet vagy zöldségfélét fogyasszanak, mert az felfúvó­dást vagy hasmenést okoz. A hasmenést szederlevéllel szüntetheti
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük