Hörcsög, tengerimalac, homoki egér – A kis állatok gondozása

A gyerekek imádják a szelíd és barátságos állatokat, a szülők pedig olyan állatokat látnak szívesen környezetükben, amelyeket könnyű etetni és gondozni. A hörcsög, a tengerimalac és a homoki egér mindkét igényt kielégíti.

 

Hörcsög

 • Az állat kicsi, tiszta és szinte szag­talan, vagyis ideális szoba kedvenc. Ennek el­lenére agresszív, amíg meg nem szokja új tu­lajdonosát, sőt a fajtájabelivel is erőszakosan viselkedik – tehát ha több hörcsög van a la­kásban, elkülönítve tartsa őket. Ezért vásárol­jon inkább szelíd felnőtt példányt, vagy jól szelídíthető fiatalt.

 

 • Durva bánásmód esetén az ideges, fiatal hörcsög mindenképpen harapni fog. Akkor le­het a legjobban hozzászoktatni ahhoz, hogy a gazdája néha kézbe veszi, amikor eszik. A hörcsög ennivalója egy részét a pofazacs­kójában tárolja, és amikor később az ott tárolt ételt megeszi, akkor próbálja meg végigsimo­gatni a hátát. Ezt napról napra fokozatosan ismételje meg, míg végül az állat hagyja, hogy az étkezés végén felemeljék.

 

 • A hörcsögketrec legalább 60×30 cm-es le­gyen, és keményfából, erős műanyagból vagy fémből készítse, különben az állat előbb-utóbb átrágja magát a falon. A ketrec elejét vagy tetejét sűrű dróthálóval borítsa be, a pad­lóra pedig terítsen sima papírt (ne újságpa­pírt!) vagy vastag réteg fűrészport. A hörcsög általában magától fs ugyanarra helyre végzi szükségét a ketrecben. Tegyen fűrészporral borított fémtálkát e helyre, és tisztítsa meg mindennap. Az állat régi eledelét hetente két­szer távolítsa el, az alomnak használt papírt vagy fűrészport pedig hetente cserélje ki.

 

 • A hörcsög élelme zab, búza és naprafor­gómag keveréke, vagy a kisállat-boltban kap­ható, előre csomagolt eledel. Kiegészítőnek fejes salátát vagy káposztát kapjon az állat, néha pedig gyökérféléket: sárga-, fehér- vagy karórépát, esetleg almadarabokat. Mindig legyen a ketrecben ivóvíz. A rágcsáláshoz te­gyen a ketrecbe egy darab alkalmas fát is: al­ma- mogyoró- vagy fűzfaág a legjobb.

 

 • A hörcsög éjszakai állat, és igen érzékeny a szélsőséges hőmérsékletekre, hidegre, me­legre egyaránt. Az állandóan 18 °C hőmér­sékletű szobát szereti, ahol nincs huzat. A ketrec legyen távol a kályhától vagy fűtő­testtől meg az ablaktól, és ne férjen hozzá ku­tya vagy macska. A jó alom természetes, ros­tos anyagból van, de a széna nem alkalmas, mert felsértheti az állat pofazacskóját.

Tengerimalac

 • Őt nemcsak a lakásban, ha­nem a szabadban is tarthatja, attól függően, hogy mekkora hely áll a rendelkezésére. Egy tengerimalacpár házikója legalább 1 m hosszú és 60 cm széles, és a magassága se legyen 60 cm-nél kevesebb. Elöl a fémháló 25 vagy 13 mm-es sodronyból legyen, s a szabadban tartott állat kuckóját filccel is fedje le.

 

 • A ketrecben fekhelyként egy 25x25x15 cm-es, puha szénával bélelt dobozt helyez­zen el, a kuckó padlóját pedig fűrészporral vagy tőzeggel borítsa be. A szénát és a pad­lóborítást legalább hetente cserélje ki.

 

 • A tengerimalacnak vegyes gabona- és zöldféle való. Fontos, hogy az állat minden­nap kapjon C-vitamint, és hogy legyen a kuc­kójában egy alma-, mogyoró- vagy fűzfaág, amit rágcsálhat, hogy a foga jó állapotban maradjon. A friss ivóvíz sem hiányozhat a ketrecből.

 

Homoki egér

 • Ez a sivatagi állat valamivel ki­sebb, mint a patkány, és könnyen kézbe ve­hető, mert – ellentétben a hörcsöggel – nem harap, ha megijed. Ugyanazt kaphatja enni, mint a hörcsög, csak kevesebb napraforgó­magot adjon neki. Kis mennyiségben fejes salátát, kelbimbót, sárgarépát vagy szilárd ál­lagú gyümölcsöt – például almát – is ehet. Bár az állat nagyon keveset iszik, vizet min­dig tartson a lakhelyén.

 

 • A homoki egér alagútlakó, ezért számára a legmegfelelőbb hely egy akvárium, amelyet töltsön meg háromnegyed részéig termőföld­del vagy puha tőzeggel. A földet évente kb. háromszor cserélje ki. A járatai közt akadnak természetesen olyanok is, amelyeket az üvegfal mellett fúr, vagyis ily módon a földalatti életét is megfigyelheti.

 

 • Az állat meleg érzékeny, az akváriumát nem szabad a napon hagyni. Nagyon kíván­csi teremtés, de felügyelet mellett szabadon is engedheti.

 

 • A homoki egér gyorsan szaporodik, ezért vásárláskor az állatkereskedőtől azonos ne­mű párt kell kérjen, ha az ivadékok nem kívá­natosak a lakásban.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük