Ablaktörlők – A lapátok és karok cseréje, beállítása

Az ablaktörlőlapátok és – karok felszerelésé­nek több módja is van. Csere esetén mindig ügyeljen arra, hogy a gépkocsijához megfele­lő típust válasszon. Új kar felszerelésekor hagyja rajta a lapátokat, mivel csak így ellen- őrizheti, hogy az megfelelő szögben áll-e a szélvédőhöz képest, és az előírt alaphelyzet­be tér-e vissza.

 

  • Bajonett foglalatos lapátok A lapát rögzítő­ eleme egy kis hengeres csapra kattan rá. Nyomja le a lapátot addig, amíg erről le nem válik a régi lapát, így kihúzható. Az új lapátot egyszerűen nyomja a helyére addig, amíg a helyére nem ugrik.

U karos lapátok

  • A lapáton egy U alakú mű­anyag betét van, amely az ablaktörlő kar akasztós végébe illeszkedik. A lapát leszere­léséhez nyomja össze a műanyag betét szárait, és tolja kifelé a lapátot, amíg az szabad­dá nem válik. Vegye le a műanyag betétet. Dugja át a kar akasztós végét az új lapát mű­anyag betétje fölötti nyíláson, majd nyomja a betétet a kar végén lévő akasztóba, amíg a betét rögzítő bordája bele nem ugrik a karon kialakított vájatba.

 

Oldalrögzítős lapátok

  • A lapát egyik oldalán egy hornyos csap van, amely a kar végén lé­vő furatba illeszkedik. Nyomja félre a reteszt a csaptól, és húzza azt ki. Dugja bele az új lapá­ton lévő csapot a kar végének a furatába olyan mélyen, hogy a retesz a helyére ugorjon.

 

Gyorsrögzítő kar

  • A karon lévő rugós rete­szelő szerkezet „belekapaszkodik” a hornyolt hajtótengelycsonkba. Nyomja félre a rete­szelő szerkezetet a horonytól, és húzza le a kart a csonkról. Húzza rá az új kart félig a csonkra, ellenőrizze, hogy a megfelelő szög­ben áll-e, majd nyomja a helyére úgy, hogy a retesz beleugorjon a horonyba.

 

Csavaros rögzítésű kar

  • Hajtsa fel a csuklós kialakítású kart, vegye ki a rögzítő csavart vagy anyát, és húzza le a kart a tengelyvégről.

 

Karbantartás és beállítás

  • Minden alkalom­mal, amikor megmossa az autót, ellenőrizze, nem hasadt-e be a lapát, vagy nem vékony és hullámos-e annak az éle. Ha a lapát már nem törli le rendesen a vizet, szereljen fel új lapátot. Ha a kar remeg vagy csúszkál, rosszul van beállítva vagy meglazult a rögzí­tése. Húzza meg a tengelycsonkon lévő anyákat, és ellenőrizze, nem kopottak-e a la­pát forgócsapjai – ha igen, szereljen fel új kart. A kar beállításához működtesse az ab­laktörlőt, majd amikor a karok függőleges helyzetbe kerülnek, vegye le a gyújtást. Sze­relje le a lapátot, majd fogóval csavarja meg úgy, hogy a vége felől nézve párhuzamos le­gyen a szélvédővel.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük