Ablaküvegezés – Törött üvegtáblák cseréje

Ha betörik az ablak elég sokféle ablaküveg közül, lehet választani a pótlására. Létezik, a sima, átlát­szótól a recéseken át a mintásokig. Ha újfaj­ta üveget szeretne vágni egy ablakba, men­jen el egy üvegeshez, és kérjen tőle mintákat.

 

  • Az üvegtáblák vastagsága is különböző; a 3 mm-es üveg csak nagyon kisméretű laktáblákhoz való. Az 1 m2-nél nem nagyobb ab­lakokhoz válasszon 4 mm vastag üveget, az ennél nagyobbakhoz 6 mm-est. Ha az ablak szélnek, jégesőnek kitett helyen van, még vastagabb üveget használjon.

 

  • Amikor új üvegtáblát vásárol a pontos méreteket, adjon meg az üvegesnek, és azt is közöl­je, hogy hová kívánja azt tenni, így a szakem­ber megfelelő fajtát ajánlhat.

 

  • Ha szabálytalan alakú üvegdarabra van szüksége – például egy bejárati ajtóhoz -, ki vághatja a megfelelő formát papírból, és azt vigye el mintául az üvegeshez.

 

  • Az üvegezéshez szüksége lesz még fa ab­lakkeret esetében lenolaj tartalmú gittre és üvegezőszegekre, fémkeretes ablak eseté­ben pedig speciális fém gittre.

 

Hogyan cserélje ki az ablaktáblát?

  • Távolítsa el a régi gitt maradványait egy rossz vésővel vagy késsel, majd vegyen fel bőrkesztyűt, és úgy szede­gesse ki a törött üvegdarabokat. Ha fennáll a veszélye annak, hogy üvegszilánkok repül­nek szét, vegyen föl védőszemüveget is!

 

  • Húzza ki a régi üvegezőszegeket – ha fémkerete van az ablaknak akkor a rugós üvegrögzítőket – egy laposfogóval, majd tisztítsa ki az ablak­keret vájatát. Fémkeret esetében távolítsa el az esetleges rozsdás részeket. Kenje le a ke­ret belső részeit fa- vagy fémalapozóval, majd tegye a helyére és rögzítse az új ablak­táblát.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük