Ajtózárak – új zár felszerelése

A kültéri faajtókra kétféle zár szerelhető: az ajtó külsejére és az ajtófélfába süllyesztett belső típus..

 

Külső típus: A szerkezetből az ajtó külső ol­dalán a cilinderzár teste látható, a belső olda­lon pedig egyszerűbb gombbal nyitható, illet­ve zárható az ajtó.

 

  • Mérje meg a cilinderzár tengelyének a szerkezet szélétől mért távolságát, és jelölje be az ajtón ezt a távolságot. Ezután fúrjon az ajtóba a henger átmérőjének megfelelő lyu­kat; használhat elektromos fúrógépet vagy kézzel hajtható, úgynevezett amerikánert is.

 

  • Illessze az ajtóra támaszkodó alátétlemezt a cilinderre, és tolja a cilindert a furatba. Ez­után helyezze a szerkezet alaplapját az ajtó belső oldalára, és hajtsa be a csavarokat.

 

  • Tegye helyére a belső oldali zárszerkeze­tet, ügyelve arra, hogy a cilinderzár nyelve a megfelelő helyre illeszkedjen. A nyelv a kü­lönböző ajtóvastagságok miatt többnyire hosszabb a kelleténél; a felesleget fémfű­résszel vágja le. A szerelés során vegye fi­gyelembe a gyártó javaslatait, utasításait.

 

  • Most csukja be az ajtót, és az ajtótokon pontosan jelölje be a felszerelt zár magassá­gát, majd vésővel a megfelelő mértékben mé­lyítse ki a fát, és csavarozza helyére a zár nyelvét befogadó házat. Próbálja ki, hogy a zár simán és könnyen működik-e – ha nem, állítson egy kicsit az ajtó forgópántjain; leg­jobb azonban, ha végleges rögzítés előtt pon­tosan beállítja az ajtófélfán lévő részt.

 

 

Süllyesztett zár: Ennek a zártípusnak külön acélnyelve van, amely bezárt helyzetben az ajtófélfába süllyesztett lemezbe illeszkedik.

 

  • Tartsa a zárat belülről az ajtó elé, és ceru­zával jelölje meg, milyen hosszan és milyen magasságban kell az ajtóba süllyeszteni. A magasságjelzéseket követve az ajtó élén is rajzolja meg a zár leendő helyét. Mérje meg a zár vastagságát, és az ajtó élének közepén jelölje be ezt a mértéket is. Ekkor fúróval és vésővel mélyítse ki a szükséges üreget.

 

  • Nyomja a mélyedésbe a zárat, és az ajtó élén jelölje be az előlap helyét. Vegye ki a zá­rat, és a szükséges mélységben vésse ki az előlap fészkét.

 

  • Most ismét illessze a zárat az ajtó külső ol­dalához, és egy árral pontosan jelölje meg a kilincs tengelyének és a kulcslyuknak a he­lyét. Fúrja ki a megfelelő átmérőjű lyukakat; munka közben ügyeljen, hogy a fúrót merőle­gesen tartsa az ajtólap síkjára. Lombfű­résszel vagy reszelővel tágítsa ki a lyukat, és alakítsa ki a megfelelő formát. Ezután nyom­ja és csavarozza a zárat a helyére.

 

  • Illessze be a kilincs tengelyét, és szerelje fel az ajtó két oldalára a fedőlapokat, ügyelve rá, hogy a kilincs pontosan a helyére kerüljön. Most csukja be az ajtót, és az ajtótokon jelöl­je be a két zárnyelv helyét. Ezután vésse ki a szükséges mélységű üreget, mélyítse ki a zá­rak nyelvét befogadó lemez helyét, és miután meggyőződött róla, hogy az ajtó pontosan, súrlódás nélkül csukódik, és a zár is működik, csavarozza helyére a lemezt.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük