Fénycsövek – Szerelésük, cseréjük – hibaelhárítás

A fénycső igen hatékony és gazdaságos fényforrás. Élettartama mintegy 5000-7000 óra, vagyis akár hétszer hosszabb ideig mű­ködik, mint a volfrámszálas villanykörte. Egy 40 W-os fénycső körülbelül annyi fényt ad, mint egy 200 W-os égő.

 

  • Konyhában és fürdőszobában használjon 120 cm hosszú, 40 W teljesítményű fénycsö­vet. Rejtett világításhoz használjon 150 cm-es, 65 vagy 80 W-os, garázsban, műhelyben pedig egy vagy több 120 cm-es, 80 W-os fénycsövet.

 

  • A melegfehér színre hangolt, nagy kapaci­tású fénycsövek konyhai világításra, a nap-fényszínűek nappaliba, ebédlőbe alkalmasak.

 

Szerelés

  • A hagyományos fénycsövek besze­reléséhez háromeres, földelt vezetékre van szükség, mert a készülék fém armatúráját föl­delni kell. Ha függeszteni akarja a fénycsövet, kapcsolja ki a lakásban az áramot, és vizsgál­ja meg a plafonon lévő vezetéket. Ha az elő­ző lámpa vagy csillár csavarokkal ellátott csatlakozóval volt a hálózatba kötve, egysze­rűen lazítsa ki a csavarokat, és – ügyelve a zöld-sárga földkábel helyére – kösse be az új világítótestet. Ha a mennyezetből kibújó ve­zetékek közvetlenül futottak a világítótestbe, a villamossági szaküzletekben kapható elosz­tódobozzal kösse be az új lámpát.

 

Hibaelhárítás

  • Mielőtt megvizsgálná a szerel­vényeket és a készüléket, kapcsolja ki a la­kásban az áramellátást. Ha a fénycső nem vi­lágít, ellenőrizze, hogy megfelelően van-e rögzítve a foglalatban. Ha a fénycső gyújtóval működik (kis, henger alakú tartozék, amely a fénycsőben lévő gázt szikra segítségével be­gyújtja), a régit cserélje ki újra; lehet, hogy az hibásodott meg. Ha ez sem segít, vásároljon új fénycsövet.

 

  • Ha a fénycső gyengébben világít vagy a fé­nye vibrál, pislákol, az azt jelenti, hogy elöre­gedett – helyezzen be új fénycsövet. Ha be­kapcsoláskor pislákol, de nem gyullad meg, a gyújtót kell kicserélni.

 

Egyes lámpatesteknél a gyújtó helyett transzformátor biztosítja a szükséges előme­legítést; ezeknél egy fémcsík köti össze a fénycső két végét. Ebben az esetben valószí­nűleg a földeléssel lehet a baj.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük