Hallókészülék – Kis mikrofon a nagyothallás ellen

A siketség számos esetében, bármi legyen is annak az okozója, a hallókészülék részben visszaadja a hallás képességét.

 

A részleges siketség tüneteit nem mindig veszik azonnal észre. Ide tartozik a magas vagy mély hangok nehezen érzékelése, vagy ha valaki nem érti, amit természetes beszéd­hangon mondanak neki, főleg, ha háttérzaj is nehezíti a társalgást.

Először is forduljon orvoshoz, aki beutalja egy kórház audiológiai osztályára. Ott a szak­orvos megtisztítja majd a fülét a fülzsírtól, és halláspróbával megállapítja, milyen fokú a nagyothallása, és melyik hangtartományban mutatkozik. Az orvos az audiometer nevű mű­szerrel fejhallgatón át hangokat küld a fülbe, és az ön jelzései szerint – hogy hall-e valamit agy sem – ábrát készít arról, hogy mely hangtartományban jelentkezik a halláskáro­sodás. Azt is eldönti, hogy melyik fület menynyire érinti a betegség, és ennek alapján ír fel egy vagy két hallókészüléket.

 

  • A legegyszerűbb hallókészüléket a fül mö­gé rögzítve viselik. A szerkezetben egy kis mikrofon és erősítő egy műanyag csövön ke­resztül küldi a hangot a fülben elhelyezett hal­lókészülékhez. A kórházban fájdalommente­sen mintát vesznek a fül formájáról, hogy a hallókészülék pontosan illeszkedjen. A követ­kező látogatáskor megkapja a méretre sza­bott és saját fülére hangolt készüléket, amely kárpótolja a hallószerv teljesítményének ha­nyatlásáért.

 

Élet a hallókészülékkel

  • A hallókészülék nem csodaszer – nem képes a fül összes fel­adatát ellátni. Egy zsúfolt helyiségben példá­ul az emberi fül könnyen kiszűri a háttérzajo­kat, és képes csak a beszélgetőpartner hang­jára figyelni, míg a készülék minden hangot egyforma hangerővel közvetít. Hallókészülék­kel annak a beszélgetőtársnak a hangját sem könnyű tisztán megérteni, aki nem ön felé for­dulva beszél.

 

  • Ne szégyellje másoknak megmondani, hogy gondja van a hallással, és kérje őket együttműködésre – vagyis hogy beszéljenek tiszta artikulációval, de ne kiabáljanak. Idővel megtanulhatja a szájról leolvasást is, és úgy már könnyebb lesz összerakni, amit a szemé­vel és a fülével külön-külön érzékel.

 

  • A hallókészülék kapcsolóját három hely­zetbe állíthatja. M-re állítva a készülék bekap­csolt állapotban van, az 0 a kikapcsolás (pff) jele, míg a T betű a nyilvános telefonkészülé­kekhez való: kikapcsolja a háttérzajt, s így megkönnyíti a telefonálást.

 

  • Egyes külföldi színházakban és mozikban felszereltek a hallókészülékhez csatlakoztat­ható rendszert. A készüléket T-re kapcsolva csak a színpadról, illetve a vászonról érkező hangokat fogja hallani, és nem zavarja a kö­zelben ülők zacskózörgetése sem. A színházvagy mozi előcsarnokában tudatni szokták, hogy van-e hallókészülékhez csatlakoztat­ható rendszer a nézőtéren, de a pénztárnál is érdeklődhet.

 

A készülék karbantartása

  • A kis gombele­mek több hétig eltartanak, kicserélésük egy­szerű. A készüléket tartsa tisztán, és néha öblítse le híg fertőtlenítőoldattal. A műanyag csövet időről időre cserélje ki – a kórházban majd megmutatják, hogyan -, az anyaga ugyanis lassan rideggé, törékennyé válik. Ha repedés vagy lyuk van a csövön, a készülék sípolni fog. Ha a fülzsír eldugaszolná a csö­vet vagy a hangszórót, forró csapvíz alá tart­va szüntesse meg a dugulást, majd fújja át a csövet, hogy a vízcseppek eltávozzanak.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük