Inggallér kifordítása – Hogyan hosszabbítható meg az ingek élettartama?

A gallér hajtásvonala rendszerint jóval az ing többi része előtt elkopik. A gallér kifordításá­val ezért gyakorlatilag megkétszerezheti az ingek élettartamát.

 

Hajtsa egymásra a gallér két csúcsát, majd gombostűvel jelölje meg hátul a közepét. Az ing anyagától elütő színű cérnával, előöltést használva varrjon egy vonalat a gallér közép­vonalába (úgy, hogy az mindkét oldalon látsszon) és az ingnyak középvonalába.

 

Fejtse fel az ingnyak felső részénél lévő varrást és hajtsa félre az anyagot. Alatta rend­szerint újabb varrás látható, amely a gallért az ingnyakhoz rögzíti. Fejtse fel ezt a varrást is, majd válassza le a gallért az ingnyakról.

 

Fektesse le a gallért kopott oldalával felfe­lé.

Húzza lejjebb kopott réteget 3 mm-rel, és fércelje hozzá az anyagot a gallér alsó, nyitott szegélyéhez. Ezáltal gallér új felszí­ne valamivel hosszabb lesz az új fonákjánál, így könnyebb lesz behajtani.

 

Illessze a gallért az ingnyak két rétege kö­zé úgy, hogy a gallér és az ingnyak középvo­nalát jelző szálak egybeessenek. Gombostű­vel tűzze a helyére a gallért úgy, hogy a gom­bostűk valamennyi anyagréteget átszúrják. Ügyeljen arra, hogy a tűk az anyag alsó réte­gét is végig rögzítsék. Fércelje össze a gal­lért a tűzés mentén, majd varrógéppel varrja végig az ingnyak szélét, éppen csak valamivel a fércelés vonalán belül. Dolgozza el a szálak végét, majd távolítsa el a fércelést.

 

Ha a gallért kézzel varrja meg, először csak az ingnyak belső rétegéhez tűzze és fér­celje hozzá. A varráshoz visszaöltést hasz­náljon. Ezután tűzze és fércelje a helyére az ingnyak külső rétegét, majd varrásához apró szemű láthatatlan szegőöltést használjon. Ügyeljen arra, hogy az öltések ne szúrják át teljesen az anyagot és kívülről ne legyenek láthatók.

 
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük