Bőrmunkák – A bőr szabása és varrása; övkészítés

A munkához bőrdarabokat és speciális szer­számokat bőrös szakboltban szerezhet be. Különféle célokra más-más vastagságú és tí­pusú bőrt használjon. Övet készíthet 4 mm vastag marha- vagy disznóbőrből, vagy akár 1 mm vékony zerge, szarvas – és őzbőrből is. Az alapvető szerszámok: cserélhető pengéjű bőrvágó kés, bőrvágó olló, lyukasztóvas, fakalapács a nyersbőrhöz, acélvonalzó, ár. Ezeket később még sokféle élező, gyaluló és mintapréselő szerszám egészítheti ki.

 

Vágás 

 • A munka legnagyobb nehézségét az jelenti, hogy a késsel a kijelölt vonalat köves­se; a penge ugyanis hajlamos elvándorolni. Ennek elkerülésére készítsen keménypapír­ból sablont, amit rajzoljon körül ceruzával a bőr színén.

 

 • Ezt követően az árral húzza végig a körvo­nalat, s csak annyira nyomja bele a szerszá­mot, hogy a penge haladni tudjon a vágatban. Ha vastag bőrrel dolgozik, ne akarja a bőrt egy menetben átvágni. Fokozatosan metssze keresztül, és addig ismételje a vágást, míg­nem a bőr kettéválik.

 

 • Tegyen a vágófelület alá olyan szilárd anyagot, amibe belemegy a penge – mara­dék műanyag padlódarabot, lemezpapírt vagy furnért -, mert kemény anyagon, példá­ul laminált műanyagon és fémen hamar kicsorbul a penge. Az egyenes vágáshoz acélvonalzót használjon, s mindig a vonalzót tar­tó ujjaktól távolodva vágja a bőrt.

 

 • Ha görbületet kell vágnia, egyik kezével lassan forgassa a bőrt, a másikkal pedig vág­ja egyenletesen.

 

 • A bőrvágó ollók jól használhatók a görbü­letek vágásánál, és vékony bőrök esetében szabálytalan alakzatok kivágásánál is.

 

 • Ha a bőrt adott pontokon vékonyítani kell, akár mert össze kell dolgozni két réteget, akár mert vissza kell hajtani a vastagabb bőrt, akkor az un. lesarkazó szerszámot használ­ja. Úgy működik, mint a krumplihámozó vagy a suszterkés. Mindig a vonalzót tartó ujjaktól távolodva dolgozzon vele.
Festés 

 • Ha a bőrholmit maga akarja festeni, tölgy cserzésű bőrt vegyen – ez semleges szí­nű -, vagy olaj cserzésűt, ami világossárga. Sokféle bőrfesték kapható, amelyek hígítás nélkül elég sötét színűek. Festés előtt mindig próbálja ki a színt egy kis bőrdarabkán. Addig ne fogjon bele a festésbe, amíg el nem végez minden vágást, lyukasztást, a szélek eldolgo-zását és az apró finomításokat.

 

Ragasztás 

 • Átlátszó, gyanta alapú ragasztót használjon, ez megszáradva is átlátszó és ru­galmas marad. A ragasztót mindkét ragasz­tandó felületre vigye fel, hagyja száradni, amíg tapintásra száraz nem lesz, aztán hatá­rozottan nyomja össze őket, hogy azonnal megkössön. Vigyázzon, nehogy ragasztó ke­rüljön a bőr színére, mert nehéz eltávolítani.

 

Varrás 

 • Jelölje ki a varrás vonalát ceruzával és szintezővel vagy acélvonalzóval, a görbe részeknél pedig használjon körzőt. Ha lyuka­kat akar kialakítani egyenletes távolságra, ak­kor a varrás lyukaihoz varrólyukasztó vasat vagy árt használjon, és szíjlyukasztó vasat, ha zsinórral vagy szíjjal varr. Gyakoroljon le­eső bőrdarabokon, amíg úgy nem érzi, hogy meg tudja oldani a fő feladatot is.

 

 • Kétféle tűre van szüksége: szíjgyártó tűre. melynek tompa hegye belemegy az előre ki­alakított lyukakba, és kesztyűtűre, amelynek nagyon hegyes a vége, és vékony bőrnél használatos, rendszerint akkor, ha nem lehet előre elkészíteni a lyukakat.

 

 • Mindkettő többféle méretben is kapható; a tűt meg a szálat a használandó vagy előre megcsinált lyukhoz kell méretezni. A varrás­hoz lenből készült gombfelvarró cérnát hasz­náljon, és viaszozza meg, hogy könnyen csússzon a bőrben, s a varrás valóban tartós legyen. Finomabb bőrt varrhat selyemfonallal is, vastag bőrt pedig szőnyegfonallal vagy vi­torlazsineggel is.

 

 • A szíjöltéshez keskeny bőrcsíkokat hasz­náljon. A bőrön villástűvel húzza át a szíjat, és rugós kapoccsal rögzítse.

 

Kellékek 

 • A bőrholmikon lévő legtöbb kellé­ket, a szíjak és zsinórok befűzésére szolgáló karikákat, valamint a cipő- és patentkapcso­kat és szegecseket, amelyek a vastagabb bőrdarabokat fogják egybe, valamint a dísz­kapcsokat különböző szerszámokkal rögzítik a bőrhöz. A patentkapcsot például kapocsbe­ütő préssel ütik rá a bőrre.

 

Övkészítés 

 • Első munkának válassza egy egyszerű csatos öv elkészítését – I. ábra. Legjobb, ha növényi cserzésű tehénbőrrel dolgozik, mert az erős és hajlékony. Ügyeljen rá, hogy a bőrdarab hosszanti szálirányú le­gyen, mert akkor nem tágul nagyon.

 

 • A szélességet a kiválasztott övcsat belső méretéhez igazítsa, tehát először a csatot szerezze be.

 

 • Az öv szélessége és hossza meghatároz­za a szegecsek helyét és méretét – ezek fi­gyelembevételével jelölje ki.

 

 • A vágott széleket fesse be rostecsettel, és a lyukakba is nyomkodjon egy kis festéket; az ecset lehet egy pipaszurkáló is. Fesse be az öv színét úgy, hogy bedörzsöli a kiválasztott festékbe belemártott gyapjúdarabkával. Ken­je be csontolajjal az öv külső oldalát; majd mi­után kézzel jó bedörzsölte, selyempapírral fé­nyesítse ki.

 

 • Az egyszerű övet díszítheti rovátkadísszel, amit hornyoló szerszámmal készíthet, a széle­ket pedig szélvágóval dolgozza el szépen.

 

Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük