Gomblyukak – Kézi vagy gépi öltés

A gomblyukak méretének megállapításához mérje meg a gombok szélességét, legna­gyobb vastagságát, és a kettőt adja össze. További 3 mm-t – mindkét végén 1,5-1,5 mm-t – hagyjon rá a körbeöltéshez.

 

Ha például a gomb 25 mm átmérőjű és 3 mm vastag, maga a lyuk 28 mm-es lesz. Ha az öltést is beleszámítja, a gomblyuk 31 mm hosszú lesz. Jelölje be a ruha középvonalát és a gombok helyét. A gombok helyét a ruha mindkét felén be kell jelölni, hogy a középvo­nalak egybeessenek, amikor a ruhát begom­bolják.

 

Jelölje be a gomblyukak két végét. Ha a lyukak vízszintesen helyezkednek el, úgy je­lölje be őket, hogy a ruha széléhez közelebb eső végük a gomb helyétől 3 mm-re legyen. Ha függőlegesek lesznek, a gomb helyének a gomblyuk tetejétől 3 mm-re kell lennie.

 

Ha kézzel dolgozik, a körbeöltés előtt vág­ja ki a lyukakat. Ha gépet használ, a lyukakat csak a körbeöltés után vágja ki.

 

 

Vízszintes gomblyukaknál a vágás külső szélén, ahol a gomb feküdni fog, kör alakban visszaforduló öltéseket csináljon. A másik vé­gén a gomblyukra merőlegesen egyszerű retesszel végezze az öltéseket. A függőleges gomblyukakat általában mindkét végükön ugyanazzal az öltéssel dolgozzák el: vagy kör alakban visszaforduló, vagy reteszelő tűzéssel.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük