Gyöngydíszek – Gyöngyfűzés és gyöngyvarrás

Közönséges varró- vagy stoppolótűvel a gyöngyszemen lévő lyukon megfelelő vastag­ságú cérnát áthúzva gyöngysort készíthet. A kis lyukú gyöngyökhöz legjobb a rövidáru­üzletekben kapható nejlon gyöngyfűző cérna. A nagyobb gyöngyökhöz bármilyen erős cér­nát használhat, de annak olyan vékonynak kell lennie, hogy duplán át lehessen fűzni minden gyöngyszemen.

 

Nyakláncfűzés 

  • Először azt döntse el, hogy milyen hosszú legyen a kész nyaklánc, és a gyöngyszemek közötti csomózáshoz két és félszer olyan hosszú, duplán vett cérnát vág­jon le. Egy darab papíron rendezze sorba a gyöngyszemeket.

 

  • A fűzést egy egyszerű csomóval kezdje, vagy tegyen a cérna végére egy kapcsot. Fűzze az első gyöngyszemet a cérnára, és is­mét kössön egy egyszerű csomót. Húzza szorosan a gyöngyszemhez a csomót úgy, hogy a hurokba egy tűt dug, majd jó erősen meghúzza a cérnát. Húzza ki a tűt, és kis laposfogóval vagy csipesszel tartsa a csomót addig, amíg a cérnát újból meghúzza, hogy a csomó még jobban a gyöngyszemhez szo­ruljon. Folytassa a fűzést, közben minden egyes gyöngyszem közé kössön csomót.

 

  • Sokféle kapcsot használhat. Az egyik leg­egyszerűbb és legbiztosabb a csavaros ka­pocs. A gyöngyszemek felfűzése előtt kössön egy vastag csomót a cérna végére, és a tűt tolja át a kapocs egyik felén. Fűzze fel a gyöngyöket, majd dugja a cérnát a kapocs másik felébe, és a munkát egy újabb vastag csomóval fejezze be.

 

Gyöngyvarrás szövetre 

  • Ruhákra pamut var­rócérnával vagy poliészter bevonatú pamut­cérnával varrja a gyöngyszemeket. Nehéz anyagokhoz használjon nejloncérnát.

 

 

Az anyagot keretre vagy hímző rámára fe­szítve tartsa feszesen. A cérnát csomóval vagy az anyag visszáján egymásba fűzött két apró öltéssel rögzítse, tolja át a tűt a színére, és fűzzön rá egy gyöngyszemet. Készítsen egy fonáköltést úgy, hogy a tűt egy gyöngy­hosszal hátrébb, majd az első öltés előtt szúr­ja át az anyagon. Folytassa a többi gyöngy­szemmel, közben mindegyiket húzza szoros­ra a következő mellé.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük