Hagymahajtatás – A szoba téli felvidítása virágokkal

A tél közepén is tavaszi színfoltot varázsolhat a lakásába, ha nárcisz-, jácint- és tulipán­hagymákat, illetve kókusz-hagymagumókat hajtat. Már akár karácsonykor is virágba bo­rulhatnak ezek a növények, jóval azelőtt, hogy a kertben virágoznának.

 

A piaci palánta-, illetve virágárusok és a kertészetek kifejezetten hajtatásra előkészí­tett hagymákat árusítanak. A palántákból és a hagymagumókból is a legnagyobbakat vá­sárolja, ügyelve rá, hogy a hagymák kemé­nyek, tiszták és foltmentesek legyenek, a tulipánhagymákon lévő barna burok pedig ép. A kezeletlen hagymák is hajtathatók, de ezek csak hetekkel a kezeltek után virágzanak.

 

A két fajta keveréke színpompássá varázsol­ja otthonát mindaddig, amíg a kert ébredezni nem kezd.

 

A hajtatni kívánt hagymákat szeptem­ber-októberben speciális dísztartókba vagy hagyományos virágcserepekbe ültesse el, a cserepeket azonban állítsa tálkába, hogy a vízelvezető nyílásokon átszivárgó víz ne te­gye tönkre a bútorokat.

Ha virágcserepet használ, a kifolyónyíláso­kat összetört cserépdarabokkal fedje le, és arra tegyen egy réteg durva tőzeget, mohát és kerti földdel elkevert komposztot.

 

  • A kis hagymákat, például a krókuszét úgy kell elültetni, hogy a csúcsuk a cserép vagy tál pereme alatt kb. 2,5-3 cm-rel legyen. A hagymák csúcsát teljesen fedje be hagy­marosttal vagy földkeverékkel, de a föld fel­színe és a tartó pereme között hagyjon egy 1,5 cm-es szabad részt.

 

  • A nagy hagymákat, például a jácintét úgy ültesse el, hogy a csúcsuk kissé a tartó vagy cserép pereme fölé nyúljon. A földkeveréknek itt is kb. 1,5 cm-rel a perem alatt kell lennie. Mély tartót válasszon, hogy a gyökérnek le­gyen helye a növekedésre.

 

  • A tulipán- és nárciszhagymákat egymás­hoz közel helyezze el, és csak kevés földke­verékkel fedje őket. A kisebb hagymákat és hagymagumókat egymástól kb. 2,5 cm távol­ságra ültesse, 1,5-2 cm mélyen.

 

A cserepeket a peremükig töltse meg víz­zel: ez elegendő ahhoz, hogy a hagymarost vagy a földkeverék teljesen átnedvesedjen. A tartókat csomagolja egy-két réteg újságpa­pírba úgy, hogy a tetejüket is fedje a papír.

 

  • Ezután tegye őket sötét és hideg – 4-7 °C-os -, de fagymentes helyre. A kamra, pin­ce vagy a garázs általában ideális erre a cél­ra. Ha más lehetősége nincs, ássa el őket a kertben mintegy 15 cm mélyre, a visszalapá­tolt földet pedig takarja le szalmával vagy fű-nyesedékkel.

 

  • Ezzel az eljárással mesterséges telet te­remt a növények számára. A kezeletlen jácin­tok, krókuszok, sárga nárciszok és más nár­ciszfajták esetében a hajtatás 8-12 hétig, a tulipánoknál 16 hétig tart, míg a kezelt hagy­mák esetében ez az idő két-három héttel rö­videbb. Ha lehet, időnként nézzen rá a növé­nyekre, ügyelve arra, hogy a hagymarost vagy a földkeverék nedves legyen, de ne ön­tözze túl őket.

 

Ki a fényre

  • Amikor a hajtások már kb. 2,5-5 cm-esek, vagy a szabadban elásott növények esetében eltelt a kellő idő, vigye a cserepeket vagy tartókat hűvös – kb. 10 °C-os – helyiség­be, tegye őket közvetlen napsütéstől védett helyre, és vegye le róluk az újságpapírt.

 

  • Hagyja őket ott, amíg a hajtások 10-15 cm-esre nőnek: ez általában két hét. Ezután tegye őket melegebb, napfényesebb helyre, amíg meg nem jelennek a színes virágbim­bók. A hagymarostot vagy földkeveréket tart­sa mindig kissé nedvesen. A növények virág­zását meghosszabbíthatja, ha közvetlen nap­sütéstől védett helyre állítja, éjszakára pedig hűvös szobába teszi őket.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük