Bokrok metszése – Hogyan irányítsa a növekedésüket

A metszés által megőrizheti a bokrok kívánt alakját és méretét, megakadályozza, hogy betegségtől gyengüljenek vagy hibásan növekedje­nek, sőt gyakran még javítja is viráguk vagy gyümölcsük minőségét is. Sok bokor – a leg­több örökzöldet is beleértve – kevés metszést igényel, miután megállapodott, azon kívül, mit a betegségek vagy a burjánzó növeke­dés ellen harcolva végeznek. Másoknak – például a lombhullató, virágzó fajoknak – hasznára válik az évenkénti ellenőrzés.

 

  • Minden évben tavasszal ellenőrizze bokrait, hogy felmérje, milyen metszést igényelnek.

 

  • Azokat a lombhullató bokrokat, amelyek az az évi hajtásokon hozzák virágaikat – pél­dául a nyári orgona (Buddleia davidii) és a fukszia -, kora tavasszal, márciusba, áprilisban metssze meg, az előző évi növekedés mintegy háromnegyed részéi levágva, kb. háromrügynyire vissza az alaptól. Az egészséges növekedésig le­metszve távolítsa el az elhalt vagy beteg ágakat és a gyenge vagy rendellenesen nö­vő szárakat.

 

  • Az olyan bokrokat, amelyek az elmúlt évi hajtásokon hozzák virágaikat – például a forzitia (aranyeső), a kőtörőfűfélék, mint a gyöngyvirágcserje és a hamis jázmin -, csak a virágzás után szabad metszeni; mintegy egyharmadára visszavágva az ágakat. Ezen kívül távolítson el minden öreg, elhalt, beteg, gyenge vagy furcsán nőtt – például más ág­hoz súrlódó – ágat.

A milyen szerszámok szükségesek a metszéshez?

  • A metszőollók al­kalmasak a hajtások és a vékony ágak levá­gására; a hosszú nyelű ágnyeső ollók vagy sövénynyíró ollók – metsző bevágással a pengéjükön – a vastagabb szárak levágásá­hoz használhatók. A legvastagabb ágakhoz metszőfűrészt használjon, míg a hosszú nyelű fűrészek hasznosak a magasan elhe­lyezkedő ágak levágásához. Valamennyi metszőszerszámot tartsa tisztán és élesen.

 

Metszési technikák

  • Valamennyi metszővá­gást pontosan hajtson végre, mindig egy kife­lé néző rügy felett. A vágást kezdje a rügy alapjával egy szintben, de a szár ellenkező ol­dalán, és kanyarítsa fölfelé, hogy éppen a rügy csúcsa fölött érjen véget. Ha egész ágakat távolít el, a törzzsel vagy a főággal egy szintben vágja le azokat. Először készítsen kis vágást az alsó oldalon, hogy megakadályoz­za a kéreg beszakadását, amikor befejezi a vágást. Ha akarja, a vastag ágak levágása után maradt csupasz fát bekenheti hegvédő szerrel (a kertészeti szakboltokban kapható).

 

Alakítás

  • A bokor alapvető formáját óvatos, de erőteljes metszéssel alakítsa ki ültetéskor. Ezután kevesebb figyelmet kell erre fordítani. A természetes alaknak megfelelően dolgoz­zon. A tömött, bokros növekedést elősegíthe­ti, ha valamennyi főágat vagy oldalhajtást visszametsz egy alkalmas kifelé néző rügyig. Hosszúkás növény kialakításához egész szá­rakat vagy ágakat távolítson el. A sűrű levélzetű, sövényalkotó bokrokat nyíróollóval nyesse meg.

 

Idős bokrok megújítása

  • A túlságosan meg­nőtt, kusza vagy elhanyagolt bokrokat gyak­ran megfiatalíthatja erőteljes tavaszi met­széssel. A tövükben vágja le a legöregebb ágakat, a fiatalabbakat pedig 30-60 cm-re a talajtól. A bokor tövéből távolítsa el a sarja­kat. Keverjen valamilyen általános műtrágyát a talajba a gyökerek körül, és terítsen fölé jó érett szerves trágyát.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük