Csőhajlítás – Miként csináljuk, hogy ne törjön meg a cső

Ha rézcsövet hajlít, hajlító rugó vagy szerszámkölcsönzőből bérelhető – csőhajlító készülék használatával akadályozhatja meg, hogy megtörjön, vagy összelapuljon. A rugók csak 15 mm-es és 22 mm-es átmérőjű csövekhez alkalmasak. A meghajlítandó csővel azonos méretű rugót használjon. A csőhajlító készülékkel nagyobb csövek is meghajlítók, valamint U hajlítások, és csővégi hajlítások is készíthetők.

 

Illessze a csőbe a rugó kúpos végét, és az óramutató járásával egyezően csavarja be egészen addig, amíg elér a meghajlítandó részéig. Kis ívű hajlításokhoz a csövet támass2 a térdére.

 

A rugó eltávolításához a szükségesnél kicsit jobban hajlítsa meg a csövet, majd óvatosan húzza vissza a megfelelő hajlásszög be. Illesszen csavarhúzót a rugó hurkába, és az óramutató járásával egyező irányba forgatva húzza ki.
 

Csőhajlító készülék használata

Kölcsö­nözzön a meghajlítandó csövekhez megfele­lő méretű sablonnal vagy sablonokkal és ve­zetőgörgőkkel felszerelt készüléket. Tegye a félkörös sablont a készülékbe, fektesse mellé a csődarabot, és helyezze a megfelelő méretű vezetőgörgőt a cső és a mozgatható kar közé. Nyomja össze a karokat egészen addig, amíg a cső pontosan a kívánt szögbe hajlik a sablon körül.

 

Műanyag csövek hajlítása

Polietilén csö­vet rugó nélkül is meghajlíthat annyira, hogy a belső átmérő ne legyen kisebb, mint a cső külső átmérőjének nyolcszorosa. Élesebb szögben való hajlításhoz helyezzen hajlító rugót a csőbe, és mártsa forró vízbe. Amikor meglágyul, hajlítsa meg a csövet, majd hagy­ja lehűlni, mielőtt kivenné belőle a rugót. Lé­teznek fémsablonok, amelyek derékszögben meghajlítva tartják a polietilén csövet.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük