Dísztök – Dísznövények termesztése téli dísznek

A tökfélék családjába tartozó kedvet gyümölcsök – görög és sárgadinnye – vagy zöldségnövények – például uborka és cukkíni – némelyike zöld, sárga, narancs sárgaszínű kabaktermésthoz, amelynek bőrszerű héja később megkeményedik. Ha az ősz elején leszüreteli ezeket és néhány hétig állni hagyják kiszáradni, fényesre törölve és lelakozva télre szép szobai dísz lehet belőle.

 

Termesztés

A dísztök Amerika trópusi részé­ről származik, de gondozással más helyen is megteremhet. A magokat május elején szór­ja hideg ágyasba helyezett cserepekbe, lehe­tőleg komposztföldbe. Május végén ültesse ki őket tetszés szerinti jól öntözött földbe olyan helyre, ahol bőséges napfényt kapnak.

 

Ültesse a növényeket egymástól 1 m-es távolságba és futtassa fel rácsra vagy kerí­tésre. A dísztököknek több fajtája is ismert: van alma, tojás, körte alakú, „darázsderekú” és buzogány formájú.

 

Betakarítás

Amikor a termés keménnyé és szártörékennyé válik, vágja le éles késsel, tö­rölje tisztára és hagyja száradni.

 

Dísztárgyak készítése

Törölje fényesre a dísztököket egy puha ruhával, majd a felüle­tüket kenje be átlátszó lakkal. Alakjuktól és méretüktől függően, függessze fel őket egyenként vagy csoportban.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük