Facsapok, tiplik – Csatlakozások készítése famunkáknál

Ha bútorok javításánál egymáshoz akarja erősíteni a kilazult faelemeket, ehhez csapo­kat, kis hengeres keményfadarabokat kell használnia. A csatlakozó felületekbe tükör-képszerűén fúrjon egy-egy lyukat, nyomjon beléjük egy kevés ragasztót, helyezze be a csapot, illessze össze a fa alkatrészeket, és a száradás idejére szorosan rögzítse őket egymáshoz.

 

A barkácsboltban több méretben kaphatók előre gyártott facsapok – oldalukon spirálisan vagy hosszirányban barázdák futnak, ahol el­távozhat a felesleges ragasztó -, de ön is ké­szíthet csapot bármilyen hengeres keményfá­ból, ha megfelelő méretű darabokra vágja, és a fűrész fogaival bemetszve kiképezi oldalán a mélyedéseket.

 

A csapok méretét úgy válassza meg, hogy átmérőjük az összeilleszteni kívánt deszka vastagságának egyharmada legyen. Vágja őket kb. 3 mm-rel rövidebbre, mint a két furat együttes hossza. A furatok mélysége a desz­kák vastagságának legalább kétharmada le­gyen.

A furatokat legkönnyebben csapolóbetétek alkalmazásával helyezheti egymással ponto­san szembe a fafelületeken. Az egyik részt bárhol kifúrhatja, majd az elkészült furatba helyezze bele a megfelelő vastagságú beté­tet, amely a lyukba szorosan illeszkedik, a másik oldalának közepén pedig hegyes kis tüske van, s ez jól látható kis lyukat nyom a másik fafelületbe, amikor a két darabot pon­tosan összeillesztve határozottan össze­nyomja őket. Most fúrja ki a megjelölt helyen a másik részt is. Lehetőleg fához való fúrófe­jet használjon; ennek végén hegyes csúcs segíti a furat pontos elhelyezését, és olyan la­pos fenekű lyukat fúr, amely erősebb ragasz­tást eredményez. A kész lyukakból távolítsa el a forgácsot, majd a csapot mártsa félig ra­gasztóba, és nyomja bele az egyik furatba. Ezután kenje be ragasztóval a kiálló végét, és helyezze rá az illeszkedő másik részt. Nyom­ja szorosan egybe a részeket, a kicsorgó ra­gasztót törölje le, és hagyja megszáradni a Kötést – ha szükséges, zsineggel vagy pillanatszorítóval rögzítheti is, amíg véglegesen meg nem szilárdul.

 

A barkácsboltban vásárolhat gyárilag összeállított csapolókészleteket is. Ezek többféle méretű csapot, pontosan megfelelő fúrófejeket, fúróvezetőt, illesztő betéteket és általában ragasztót is tartalmaznak.

 

JAVASLAT Könnyen és gyorsan berovátkolnija a csapok készítésére szánt hengeres fadarabot, ha a fűrészt fogaival felfelé egy satuba fogja, és végighúzgálja rajta a fát. A mű­velethez húzzon védőkesztyűt, hogy elkerülje a sérüléseket.

 

A csapokat könnyebb a helyükre illeszteni, ha a végüket enyhén lekerekíti. A készen kapható csapok eleve ilyenek; a saját készí­tésűeket viszont nagyszerűen elkészítheti né­hány forgással egy ceruzahegyezőben.

 

Csapolás Ragasztóval bekent, enyhén lecsi­szolt peremű facsapokkal szilárdan összeil­leszthet két faelemet.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük