Fagyvédelem – Hogyan akadályozza meg a tartályok és csövek befagyását

Tartályok Szigeteljen minden tartályt vagy speciális, erre a célra használatos szigetelő­anyaggal vagy üvegvatta takaróval, amelyet ragasztószalaggal vagy kötéssel erősíthet a tartály falára. Ha kötelet, spárgát használ, igyekezzen minél kevésbé összenyomni a szigetelést. A tartályokra tegye fel a fedelü­ket, de fúrjon rajtuk egy kis lyukat, és helyez­zen bele egy műanyag tölcsért, hogy a túlfo­lyószelepen kijövő víz is a tartályba folyjon. Ezután a tetőre is rakjon hőszigetelést.

 

A hidegvíz-tartályok alatti födémhez azon­ban ne tegyen hőszigetelést, mivel a felszi­várgó hő további védelmet nyújt a befagyás ellen.

 

Csővezetékek

  • Húzzon rájuk hőszigetelő habból vagy üveggyapotból készült csövet, vagy tekerje be őket vastag filccel. A szigete­lést rögzítse kötéssel vagy ragasztószalag­gal. Ellenőrizze, hogy a hajlatoknál és a csat­lakozásoknál nincsenek-e fedetlen felületek. A hideg levegő olykor a túlfolyószelepeken távozik, ezért vizsgálja meg, hogy a szelepek nincsenek-e eltömődve.

 

Egyéb területek

  • Próbálja elérni, hogy sem­miféle vízvezeték ne érintkezzen közvetlenül a külső falakkal. Az ilyen helyeken tömködjön szigetelőanyagot a cső és a fal közé.

 

  • Igen komoly kár keletkezhet, ha a közpon­ti fűtés csövei befagynak, amikor hideg idő­ben nem kering bennük a víz. Ha csak rövi­debb időre megy el otthonról, hagyja bekap­csolva a fűtést, csupán a hőszabályozót állít­sa alacsonyra, hogy ne hűljön ki túlságosan a lakás.

 

  • Hosszabb távollét esetén az egész rend­szert vízteleníteni kell, de ezt a feladatot bíz­za szakemberre. Egy másik megoldás, ha fagyálló folyadékot adagol a rendszerben ke­ringő vízhez; ezzel kapcsolatban is tanácsos szakemberhez fordulni.

 

  • Ellenőrizze, hogy a csapok tökéletesen zárnak-e. A csepegő, hibás csap könnyen be­fagy, mert a szivárgó víz eljegesedik.

 
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük