Falmosás – A fal tisztítása, a leggyakoribb szennyeződések eltávolítása

A festett, csempézett és mosható tapétával borított falak rendszeres tisztításra szorulnak. A dombornyomásos festett tapéták például más festett falfelületektől eltérő kezelést igé­nyelnek.

 

Ha nem biztos benne, hogy a tapétája mosható-e, ellenőrizze az alkalmazni kívánt tisztítószert egy kis, nem feltűnő felületen. Ha a tapéta beszívja a vizet, vagy a mintája el­változik, akkor nem mosható.

 

Mielőtt nekikezdene a falak mosásának, szedje fel a szőnyegeket, és terítsen szét új­ságpapírt, hogy az felfogja a szétfröccsenő vizet. A szőnyegpadlót fedje le valamilyen vízhatlan védőréteggel.

 

Bizonyos szennyezéseket nehéz a falról lemosni. A zsírkréta és kopás nyoma gondot okozhat. A festésről legjobban úgy távolít­hatja el őket, hogy egy kevés szódabikarbóna-pépet ken rájuk, és finom acélszivaccsal óvatosan dörzsölgeti. A zsírfoltok, eltávolítá­sára dörzsölje a falat fehér kenyérbéllel.

 

Mosható tapéta esetében egy darab meg­nedvesített rongyra vagy papírtörülközőre te­gyen kevés mosogatószert, és ezzel törölje át a falat – ha makacs szennyeződéssel van dolga, egy kevés súrolószert is használhat.

 

A tintafoltok eltávolításához egy pohár hi­deg vízhez tegyen egy evőkanál hypót, golyóstollnyomoknál használjon metilalkoholba áztatott vattacsomót. A mosható tapéták ese­tében (nem feltűnő helyen) először ellenőriz­ze az alkalmazni kívánt tisztítószert.

 

A csupasz téglafalakról a cement- és ha­barcsfoltokat a barkácsboltokban kapható fal­tisztító szerrel távolítsa el. A szert ecsettel vi­gye fel a falra, majd néhány perc múlva ke­mény sörtéjű kefével dörzsölje át. Tíz perc el­teltével tiszta vízzel öblítse le.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük