Fukszia – Nevelése, gondozása

A kerti fuksziák szinte mindenfajta talajban jól érzik magukat, ha kever hozzá egy kis hu­muszt, vagyis tőzeget vagy avarkomposztot és egy kevés csontlisztet. A fiatal növényeket májusban vagy júniusban ültesse ki. amikor November elején vágja vissza a növénye­ket, és takarja le őket páfránnyal, hamuval vagy tőzeggel. A fiatal fuksziát üvegházban vagy a nyári kiültetésre melegágyban 15-20 cm magasságra növessze jó minőségű kom­posztfélében.

 

Márciusban kissé metssze vissza a növé­nyeket, majd öntözze meg és tartsa őket 10 °C körüli hőmérsékleten.

 

Az üvegházban tartott fuksziák a növeke­dési időszakban kedvelik a magas páratartal­mú levegőt és a félárnyékot, ezért tanácsos részben letakarni az üvegtetőt. Télen tartsa őket alacsony páratartalmú levegőn, 4-7 °C körüli hőmérsékleten.

 

Szobai fuksziák

A kerti fuksziák nem érzik jól magukat, ha beviszik őket a lakásba. A szo­bában nevelést lehetőleg tavasszal kezdje el, amikor a növények még csak 10-12 cm ma­gasak. Helyezze őket szobanövényeknek va­ló virágfölddel töltött, 10-15 cm átmérőjű cse­répbe, mihelyt növekedésük megkezdődik, és a gyökerek kitöltik a cserepet.

 

Szaporítás

Márciusban vágja le a hajtások csúcsait, de a virágrügyeket hagyja meg. He­lyezze őket 5 cm-es cserepekbe, tőzeg és ho­mok egy-egy arányú keverékébe, és takarja le őket műanyag zacskókkal. A hőmérséklet legyen 16 °C körül. A lemetszett hajtások 3-4 hét alatt gyökeret eresztenek, és ekkor már komposzttal töltött nagyobb cserepekbe ültet­heti őket.

 
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük