Gardróbok és faliszekrények – Az optimális helykihasználásért

A konyhai, hálószobai polcos szekrények, kredencek, amelyek egykor elegendők voltak, hamar megtelnek, amikor új edényekkel, új ruhákkal zsúfoljuk tele. A rakodóteret új bú­tordarabok vásárlásával növelheti, amelyek­ben ésszerűbben tárolhat, illetve a régi szek­rények helykihasználásának újragondolt elve­it érvényesítheti.

 

Drótkosár, műanyag tálca behelyezésével növelhető a hasznos raktér, és a hozzáférhe­tőség is javul. A szekrény aljába tegyen mé­lyebb tálcát, följebb laposakat és illessze őket úgy, hogy fiók módjára félig vagy egészen ki­húzhatok legyenek.

 

Szereljen kétoldalt siklatólécet a tálcák pe­reme alá. A siklató lehet fából, műanyagból, idomfémből. Két tálca között, ha egymás fölé szereli őket, hagyjon kb. 5 cm-t. Ha nem akar­ja kirántani a tálcákat, könnyű lánccal horgonyozza őket a szekrény hátlapjához úgy, hogy a lánc csak félig engedje kihúzni őket.

 

 

 

 

A szekrényajtó belső felületét is kihasznál­hatja. Sokféle olcsó, könnyen fölszerelhető drót- és műanyag rekeszt, kosarat lehet kap­ni a konyhafelszerelési boltokban. Különböző méretekben, mély és lapos, széles és keskeny változatban is kaphatók, és úgy kell föl­szerelni őket, hogy két polc közé, a holttérbe nyomuljanak be, amikor csukódik az ajtó.

 

Nyakkendőknek, sálaknak, öveknek a ru­hásszekrény ajtajára szerelnek vitrázs rudat, törülközőtartót. Konyhában, kamraszekrény ajtaján hasonlóképpen tárolhat például vil­lanydrótot. Előszobái magas faliszekrények ajtaján rögzített rugalmas kengyelen tarthat seprűt, lapátot, rongyokat.

 

A ruhásszekrény vállfarúdja, ha fából van, idővel meghajlik a súlyok alatt. Vegye ki, és helyette a szekrény tetejéhez fogasson hoz­zá egy függönysínt, s a sínbe fűzött görgős vagy csúszó horgokra akassza rá a vállfákat.

 

Így is némi teret nyer a szekrény aljában, ahová cipőpolcokat szerelhet.

 

A ruhásszekrény ajtajának belső fele jó hely lehet egy nagy tükörnek. Vigyázat: a tükör nehéz, nem minden zsanér bír el ak­kora terhet! A tükörcsempe viszont jóval könnyebb: ezt ragassza be a csempe négy sarkára és a közepére csöppentett öntapadó habbal.

 

Húzzon (vízszintezővel ellenőrzött) vonalat oda, ahová a tükör tetejét szánja, s illessze ehhez a felső sor tükörcsempét. Vigyázzon, a ragasztó azonnal megköt, nem csúsztatgat-hatja a rosszul illesztett csempét. Rakja fel a következő sort, papírvékony hézagot hagyva csak a két sor között. 36 db (egységcsomag­nyi) csempéből 0,6×1,3 m-es tükröt állíthat össze.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük