Gombásodás és penész – Megelőzése és eltávolítása

A gombásodás és a penészképződés kiváltó okai a nyirkosság, a páralecsapódás, vala­mint a szellőzés hiánya.

 

Gombásodás

  • A penész finom megjelenési formája, főként fehér szőtt anyagokon észlel­hető. Ha elhanyagolja, makacs foltot képez­het, amit nagyon nehéz eltávolítani.

 

  • Ha a penészfoltos holmit kiteszi a napra, az apró gombák elpusztulnak. Amennyiben helyükön folt marad, a textíliát, ha mosható, kezelje citromlével, és hagyja megszáradni. Mosható textíliákhoz hiperoxidos oldatot is használhat.

 

  • A csak vegyileg tisztítható anyagoknál nedvesítse meg a foltot citromlével, szórjon rá sót, és lehetőség szerint hagyja a napon megszáradni, majd vizes szivaccsal óvatosan dörzsölje ki, és szárítsa meg. Boltban kapha­tó gombaölő szert is használhat, ilyenkor kö­vesse a használati utasítást.

 

Penész

  • Nagyobb kiterjedésű penészfoltok festett tárgyakon és falborításokon is képződ­nek, például a csempék fugáztában.

 

  • Festett tárgyakon többnyire feketés lerakó­dások formájában jelennek meg – főként fes­tett fémtárgyakon. A penészfoltok megfelelő gombaölő szerrel eltávolíthatók, bár makacs esetekben többszöri kezelésre is szükség le­het. Ne használjon háztartási fehérítőszert, amely látszólag ugyan hatékony, de hatása átmeneti. A penész néhány hónap múlva új­ra megjelenik.

 

  • Hagyja a gombaölő szert egy ideig hatni, majd az esetleges lerakódást tiszta ruhával törölje le.

 

  • Tapétázott falon a penész barnásvöröses foltok formájában jelentkezik, melyek elcsúfít­ják a felületet. Megszüntetéséhez a tapétát szedje le, és a falat gombaölő szerrel kezelje újratapétázás előtt.

 

  • A penész kivételes esetekben megtámad­hatja a hideg, nyirkos szekrényben tárolt ru­haneműt, a szőnyeget, sőt az ágyneműt is. Ilyen esetekben gondoskodjon arról, hogy a szoba szárazabb és melegebb legyen. A penészképződés legsúlyosabb esete a korhadás, ami maradandó szerkezeti károsodást okozhat.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük