Kerámia- és cserépedények – Törött virágcserepek, vázák és dísztárgyak javítása

A törött virágcserepek és dísztárgyak epoxi­gyantás ragasztóval javíthatók. Használat előtt keverje össze ezt a két komponensből – műgyantából és szilárdító adalékból – álló vízhatlan ragasztót.

 

Előkészületek

Csiszolóporral tisztítson meg minden ragasztandó felületet, majd mossa le és hagyja megszáradni a darabokat, a ra­gasztó ugyanis nem fogja meg a nedves vagy szennyezett felületeket. A nedves kerámiá­nak két nap kell a teljes száradáshoz.

 

Ragasztás előtt állítsa össze a darabokat, és állapítsa meg, hogy milyen sorrendben legegyszerűbb az összerakás. Ha több darab van, mint amennyit fejben tud tartani, szá­mozza meg őket krétával.

 

Ragasztás

A ragasztót keverje össze a hasz­nálati útmutató szerint, majd a mellékelt spatulával vagy egy jégkrém pálcikájával alapo­san nyomkodja a ragasztandó felületekre. Ezután illessze össze a darabokat, és ra­gasztószalaggal rögzítse őket. Ha sok dara­bot kell összeragasztania, mindig várja meg, amíg az előző ragasztások megkötnek. A munka így persze lassan halad, hiszen a ragasztó száradási ideje több óra is lehet. A cserépfazekak és sütőedények ragasz­tás után konyhai célokra már nem alkalma­sak, mert a porózus anyagba baktériumok hatolhatnak be a máz sérüléseinél. Használ­ja őket vázának vagy virágcserépnek.
Tags :

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük